Τρίτη 8 Δεκεμβρίου 2020

Αντιμετώπιση του δάκου της ελιάς (5ο και τελευταίο)

Σε πρόσφατη ανάρτηση είχα αναφερθεί στην αναποτελεσματικότητα του κρατικού συστήματος δακοκτονίας (δολωματικοί ψεκασμοί). Η ανάγκη εκσυγχρονισμού του συστήματος επισημαίνεται εδώ και πολλές δεκαετίες, αλλά τίποτα ουσιαστικό δε γίνεται. Μετά την περσινή καταστροφή, το θέμα γίνεται ακόμα πιο επιτακτικό. Ωστόσο, το ελληνικό κράτος «αντιμετωπίζει» το πρόβλημα με τον ίδιο απλοϊκό τρόπο που το αντιμετωπίζει και ένας συμβατικός παραγωγός πεισμένος για τα θαυματουργά αποτελέσματα των τοξικών εντομοκτόνων: Ψάχνουμε το πιο «δυνατό» (δηλ. το πιο τοξικό) εντομοκτόνο να το χρησιμοποιήσουμε στους δολωματικούς ψεκασμούς, χωρίς να σκεφτόμαστε καθόλου μια συνολική αναθεώρηση του συστήματος που θα το κάνει πιο αποτελεσματικό χωρίς την ανάγκη ιδιαίτερα τοξικών ουσιών.

Για πολλές δεκαετίες στη δακοκτονία κυριαρχούσαν δύο οργανοφωσφορικά εντομοκτόνα, αρκετά τοξικά, το Fenthion (εμπ. ονομασία Lebaycid) και το Dimethoate (εμπ. ονομασία Rogor κ.α.). Αυτά τα δύο έμπαιναν στους ψεκασμούς. Η χρήση του Fenthion απαγορεύτηκε πριν λίγα χρόνια, και πέρσι απαγορεύτηκε και το Dimethoate. Αυτές οι απαγορεύσεις έχουν να κάνουν με την αυστηροποίηση της νομοθεσίας της Ε.Ε., όσον αφορά τις επιπτώσεις στην υγεία των ανθρώπων αλλά και στο φυσικό περιβάλλον (επιφανειακά και υπόγεια νερά, ωφέλιμη εντομοπανίδα κ.α.). Τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα συνδύαζαν στη δακοκτονία τεχνητές πυρεθρίνες (εντομοκτόνα χαμηλής τοξικότητας για τον άνθρωπο), το βιολογικό εντομοκτόνο spinosad (εμπ. ονομασία Success – ακίνδυνο για τον άνθρωπο) και το Dimethoate, που έμπαινε στον τελευταίο ψεκασμό.

Για φέτος βρέθηκε η λύση: Το υπουργείο στη θέση του Dimethoate έβαλε το Phosmet (εμπ. ονομασία: Imidan). Ούτε γάτα ούτε ζημιά, αλλά επειδή κι αυτό είναι οργανοφωσφορικό, λίγα είναι τα ψωμιά του….2-3 χρόνια ίσως ώσπου να απαγορευτεί κι αυτό από την Ε.Ε.

Παρ΄ολο που σήμερα υπάρχουν τεχνογνωσία, τεχνολογία και οικονομικές δυνατότητες, μην περιμένετε καμιά βελτίωση του συστήματος της δακοκτονίας από το κράτος. Και δεν πρόκειται για κλασική γραφειοκρατική δυσκινησία: Όσο πιο χάλια είναι το σύστημα, τόσο περισσότερα κερδίζουν οι εταιρείες που πουλάνε τα εντομοκτόνα που χρησιμοποιούν οι ελαιοπαραγωγοί στις καλύψεις….

Τέλος, ας επαναλάβουμε ξανά στους καταναλωτές για να ξέρουν : Τα φετινά συμβατικά λάδια θα είναι πολύ περισσότερο «φορτωμένα» με υπολείμματα εντομοκτόνων και μάλιστα των πιο «δυνατών»….

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου