Τετάρτη 18 Μαρτίου 2020

Τρίτο και τελευταίο μέρος από τις "Καλές Πρακτικές":


Οργανική ουσία: Είναι τα διάφορα υπολείμματα φυτικής (πεσμένα φύλλα, άχυρα, στελέχη φυτών μετά το θέρισμα κ.α.) και ζωικής προέλευσης (κοπριές, υπολείμματα μικροσκοπικών ζώων) τα οποία στο έδαφος, με την επίδραση διαφόρων μικροοργανισμών, υφίστανται αερόβια ζύμωση (κομποστοποίηση ή, πιο σωστά, χουμοποίηση) που καταλήγει στη δημιουργία ενός σκουρόχρωμου σταθεροποιημένου υλικού που λέγεται χούμος. Ο χούμος τροφοδοτεί τα φυτά με μικρές ποσότητες από όλα τα θρεπτικά στοιχεία, δημιουργεί καλή δομή στο έδαφος (σφίγγει τα χαλαρά εδάφη, χαλαρώνει τα σφιχτά, επιτρέπει καλύτερη συγκράτηση του νερού και καλύτερο αερισμό) και αναπτύσσει τη ζωή στο έδαφος.
Συγκαλλιέργεια: Στο ίδιο χωράφι φυτεύονται δύο ή περισσότερα είδη φυτών, με αμοιβαίο όφελος (π.χ. μια συγκαλλιέργεια που συνηθίζεται σε πολλές χώρες είναι καλαμπόκι μαζί με αναρριχώμενο φασόλι (ή τριπλή: καλαμπόκι-φασόλι-κολοκύθα). Το καλαμπόκι δίνει στήριγμα στο αναρριχώμενο φασόλι, το φασόλι δίνει άζωτο στο έδαφος (αμφισβητήσιμη ποσότητα, πάντως) ενώ η κολοκύθα έχει φύλλα που απλώνονται στο έδαφος και εμποδίζουν τα αγριόχορτα. Υπάρχουν αρκετές ευνοϊκές συγκαλλιέργειες που προτείνονται στα λαχανικά, είναι πολύ ενδιαφέρον θέμα, θα επανέλθω κάποια άλλη στιγμή.
Μειωμένη κατεργασία εδάφους: Καλλιέργεια του εδάφους πρέπει να γίνεται μόνο όταν είναι αυτή είναι απολύτως απαραίτητη (π.χ. για να απαλλαγούμε από κάποια "δύσκολα" αγριόχορτα ή για προετοιμασία σποράς), και χωρίς σκάψιμο σε μεγάλο βάθος και μεγάλη αναμόχλευση. (Εδώ πρέπει να πω πως αρκετές φορές έχω σπείρει βίκο μόνο του ή μαζί με σιτηρό σε ελαιώνα για χλωρή λίπανση, χωρίς κατεργασία του εδάφους, στα πεταχτά πάνω στις ξυνίδες και τα άλλα αγριόχορτα, με επιτυχία.Ίσως είχε μόνο κάποια καθυστέρηση στο φύτρωμα).
Εκτός από οικονομία σε χρήματα, η μειωμένη κατεργασία προστατεύει το έδαφος από τη διάβρωση, την απώλεια υγρασίας και την απώλεια ωφέλιμων μικροοργανισμών, ενώ καθυστερεί τη διάσπαση της οργανικής ύλης (αυτό είναι καλό).
Κατάλληλο σύστημα άρδευσης: Πρέπει να χρησιμοποιείται το κατάλληλο σύστημα άρδευσης ώστε να μην εμφανίζονται άλατα στο έδαφος ή να μην ξεπλένονται θρεπτικά στοιχεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου