Σάββατο 29 Φεβρουαρίου 2020

Καλές γεωργικές πρακτικές (1ο μέρος)



Από σήμερα και τις επόμενες μέρες θα έχω μερικά σύντομα σημειώματα για καλές γεωργικές πρακτικές (οι περισσότερες παραδοσιακές) που θα έπρεπε να εφαρμόζονται πλατιά για προστασία εδάφους, υδατικών πόρων, ατμόσφαιρας, βιοποικιλότητας και για καλή απόδοση των καλλιεργειών μας, όμως οι περισσότεροι παραγωγοί δεν τις ακολουθούν. Πιο πολύ τις εφαρμόζουν οι βιοκαλλιεργητές, όμως όχι όλοι. .
Θα αναφερθούμε στην αμειψισπορά (της αγρανάπαυσης συμπεριλαμβανομένης), τη χλωρή λίπανση, την προσθήκη οργανικής ουσίας, τη συγκαλλιέργεια και τη μειωμένη κατεργασία του εδάφους.
Σήμερα αναφέρουμε τι είναι αμειψισπορά.
Αμειψισπορά: Πρόκειται για την εναλλαγή καλλιεργειών στο ίδιο χωράφι. Η εναλλαγή αυτή γίνεται μελετημένα και μπορεί να επεκτείνεται σε πάνω από δύο χρόνια (αμειψισπορά διετής, τριετής, τετραετής κ.λ.π.). Τα κριτήρια για την επιλογή των φυτών είναι όχι μόνο η αναμενόμενη οικονομική απόδοση της καλλιέργειας αλλά και η δυνατότητα εκμετάλλευσης του εδάφους σε διαφορετικό βάθος, η ισόρροπη εκμετάλλευση διαφορετικών θρεπτικών στοιχείων, ο εμπλουτισμός του εδάφους με οργανική ουσία και άζωτο, η αποφυγή επίμονων αγριόχορτων κ.α.
Για να την κάνουμε σωστά πρέπει να ξέρουμε τα χαρακτηριστικά των καλλιεργειών (ριζικό σύστημα, απαιτήσεις σε θρεπτικά συστατικά και νερό, προσβολές, αντοχή στα αγριόχορτα κ.α.). Προσπαθούμε να βάζουμε μέσα στην αμειψισπορά και τις πιο αποδοτικές οικονομικά καλλιέργειες, αλλά όχι μόνο αυτές. Παράδειγμα τριετούς αμειψισποράς: Σιτηρό - ψυχανθές - πατάτα. (Το ψυχανθές αφήνει άζωτο στο έδαφος που το εκμεταλλεύεται η πατάτα που έρχεται μετά και είναι φυτό μεγάλων απαιτήσεων. Αντίθετα τα σιτηρά δε θέλουν πολύ άζωτο στο έδαφος γιατί ψηλώνουν πολύ και "πλαγιάζουν").

Το σύστημα αμειψισποράς μπορεί να περιλαμβάνει και ένα χρόνο αγρανάπαυση.
Αγρανάπαυση: Η αποφυγή καλλιέργειας και σποράς για ένα χρόνο σε ένα χωράφι, ώστε αυτό να μπορέσει να αναπληρώσει τα θρεπτικά συστατικά και το νερό στο έδαφος. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για βοσκή ζώων. Παράδειγμα: Στάρι-Αγρανάπαυση ή Κριθάρι-Αγρανάπαυση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου