Παρασκευή 20 Μαρτίου 2020

Χρήσιμα κόλπα για τον κήπο και το αγρόκτημα-κινούμενο κοτέτσι!

Στις φωτογραφίες ένα κινητό κοτέτσι που έχει φτιάξει ο φίλος Χρ. Χριστοδουλόπουλος στον κήπο του σπιτιού του στις Κάτω Αρχάνες (έχει φτιάξει και ένα σπίτι-υπόδειγμα, οικολογικό, και άλλα πράματα και θάματα, για τα οποία θα μιλήσουμε άλλη φορά). Το μετακινούμενο κοτέτσι χρησιμοποιείται αρκετά στο εξωτερικό, και έχει πολλά πλεονεκτήματα. Αν δείτε τις φωτογραφίες φαίνεται η μετακίνηση που έχει γίνει, τα χόρτα είναι φαγωμένα από τις κότες παραδίπλα.
(Άρα αντιμετωπίζουμε τα αγριόχορτα σε καλλιέργειες όπως πορτοκαλιές, ελιές κ.α.). Εκείνο που δε φαίνεται είναι πως οι κότες έχουν κουτσουλήσει στο αρχικό κομμάτι, οπότε έχουν επίσης λιπάνει το χώμα με την κοπριά τους. Επομένως μετατοπίζοντας συνεχώς το κοτέτσι λιπαίνουμε ένα αγροτεμάχιο και το απαλλάσσουμε από τα αγριόχορτα, προς όφελος των δέντρων που υπάρχουν εκεί ή της  καλλιέργειας που μπορούμε μετά να εγκαταστήσουμε εκεί.

Οι κότες τρέφονται υγιεινά με τα αγριόχορτα και επί πλέον βρίσκονται συνέχεια σε καθαρό-υγιεινό περιβάλλον.
Αν έχετε προσέξει στα συνηθισμένα-σταθερά κοτέτσια το χώμα είναι γυμνό και πατημένο σαν ταράτσα.
Επί πλέον, μετά από κάποιο διάστημα, σίγουρα έχουν συγκεντρωθεί παθογόνα μικρόβια, έντομα και ακάρεα που προσβάλουν τις κότες. Αντίθετα, στο μετακινούμενο κοτέτσι δεν υπάρχει τέτοιο πρόβλημα.
Πώς κατασκευάζουμε ένα τέτοιο κοτέτσι; Μπορεί να βρεi κανείς οδηγίες με βίντεο στο Υou tube.
Δίνω παρακάτω ένα σύνδεσμο ("Making a Chicken tractor") - υπάρχουν  κι άλλα παρόμοια.

https://www.youtube.com/watch?v=Ah42w2_XSGo  

Και ένα Made in Greece, που έχει και ρόδες!


https://www.youtube.com/watch?v=eS-JuHW8_8U


1 σχόλιο: